Vad är kontantkort?

Kontantkort är en lösning som gör det möjligt att ringa, skicka sms och surfa, antingen via mobilen eller någon annan enhet som behöver ett visst antal samtal eller gigabytes för att fungera. Ett kontantkort är ingen fysiskt kort, utan en elektronisk lösning som kopplas till ditt telefonnummer via ett simkort, och sedan ”aktiveras” genom att du laddar det med ett saldo. Vanligast är kanske att köpa kontantkort till mobilen, men det finns även kontantkort till mobilt bredband och till M2M-enheter (machine to machine) som larm och åtelkameror.

Du laddar kontantkortet i förskott med en viss prisplan som du själv väljer baserat på hur många samtal och sms (i de flesta fall ingår fria samtal och sms) och hur hög surfmängd du vill ha. Köper du mobilt bredband kontant behöver du bara fokusera på surfmängden.

Tänk på! Kontantkort måste registreras för att kunna användas. Det gäller både kontantkort till mobilen och mobilt bredband. Du kan läsa mer om kravet på registrering och vilka uppgifter du ska uppge på operatörernas respektive hemsidor. 

Du laddar kontantkortet i förskott med en viss prisplan som du själv väljer baserat på hur många samtal och sms (i de flesta fall ingår fria samtal och sms) och hur hög surfmängd du vill ha. Köper du kontantkort till mobilt bredband behöver du bara fokusera på surfmängden.

Hur länge gäller laddningen på kontantkort?

Laddningen på kontantkortet är i regel giltig i 30 eller 31 dagar (det vill säga en månad), och när giltighetstiden är slut eller när du helt enkelt har förbrukat saldot måste du fylla på kontantkortet igen. Du kan välja samma prisplan som tidigare eller en helt annan om behovet av samtal och surf är högre eller lägre kommande månad. 

Kontantkortet har också begränsad giltighetstid

Något som är bra att veta om är att det inte bara är laddningen som har en viss giltighetstid, utan i de flesta fall även själva kontantkortet. Giltighetstiden på kontantkort ligger vanligtvis på 12 månader, och det innebär att du måste ladda kontantkortet eller använda det för utgående samtal eller surf minst en gång om året för att det ska hållas aktivt. Annars kan operatören tillfälligt avaktivera kontantkortet under en period, och använder eller laddar du inte kortet under den perioden avaktiveras det permanent och då förlorar du även ditt telefonnummer.

Viktigt att tänka på när man väljer kontantkort

  • Välj operatören med bäst täckning där du bor. För att få ut så mycket av ditt kontantkort som möjligt ska du välja operatören med bäst täckning i ditt område. Kolla på operatörernas respektive täckningskartor för att bilda dig en uppfattning av hur det ser ut just på din adress.
  • Köp surf utifrån dina surfvanor. Surfen är ofta det som skiljer olika kontantkort åt. Utgå ifrån din genomsnittliga surfförbrukning för att avgöra hur stor surfmängd du behöver. Använder du mobilen ofta och till krävande saker behöver du mer surf än om du bara slösurfar ibland.
  • Bestäm hur många samtal och sms som ska ingå. De flesta kontantkort har i dag fria samtal och sms. Men det finns även kontantkort där ett visst antal sms, samtal eller samtalsminuter ingår. Välj det upplägg som passar dina mobilvanor bäst.
  • Kolla att giltighetstiden räcker. Själva kontantkortet har i regel en giltighetstid på 12 månader, men i det här fallet syftar vi på hur länge laddningen räcker. Det vanligaste är att du laddar kontantkortet för en månad i taget. Men det finns också kontantkort som du kan ladda för längre eller kortare tid.

Vilket kontantkort är billigast?

Comviq 0.5 GB är det billigaste kontantkortet just nu (kontrollerat 2024-04-24). Ladda på från 45 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Comviq

Vilket kontantkort är bäst?

Comviqs kontantkort med 20 GB surf är bäst just nu, enligt våra rekommendationer. Surfmängden är generös i förhållande till priset och du får fria samtal och sms inom Sverige så väl som inom EU/EES. Dessutom ingår 100 utlandsminuter till 41 länder. Tycker du 20 GB är för lite eller för mycket  finns det flera andra surfnivåer att välja mellan.

På vår sida Bästa kontantkortet kan du läsa mer om varför vi tycker att Comviq sticker ut på kontantkortsmarknaden, och även vilka andra kontantkort vi rekommenderar för olika målgrupper. Tänk dock på att det bara är du som kan avgöra vilket kontantkort som passar bäst för dig i slutändan, och att våra rekommendationer bara är en vägledning.

Var beställer man kontantkort?

Det enklaste är att beställa kontantkort online direkt på operatörens hemsida, men om operatören har en fysisk butik kan du i regel även köpa kontantkort där. Vissa operatörer säljer även kontantkort via återförsäljare som Pressbyrån eller Ica. Men fördelen med att köpa online, förutom att det är smidigt, är att startpaketet är gratis. Köper du i butik får du däremot vara beredd på att betala en slant.

Ytterligare en fördel med att köpa kontantkort online är att det då i regel registreras automatiskt, medan du i de flesta fall måste göra det själv om du köper det i butik eller via återförsäljare.

Så beställer du kontantkort online

  1. Gå till operatörens hemsida och navigera till sidan om kontantkort.
  2. Välj beställ startpaket för kontantkort.
  3. Fyll i alla uppgifter som efterfrågas (till exempel personnummer och kontaktuppgifter).
  4. Välj om du vill ha ett nytt nummer eller behålla ditt befintliga.
  5. Godkänn villkoren och slutför beställning.

När du har fått hem startpaketet med simkort placerar du simkortet i din enhet. Simkortet är i de flesta fall aktiverat när du får det eller så aktiveras det när du sätter det i enheten. För att du ska kunna ringa, skicka meddelanden och surfa måste du sedan tanka kortet med en prisplan. Och det kan du göra via operatörens hemsida eller app, via värdebevis eller hos en återförsäljare (om operatören har en sådan).

Fungerar kontantkort utomlands?

Vissa kontantkort fungerar utomlands, medan andra bara kan användas i Sverige. Har du ett kontantkort som fungerar utomlands gäller fri roaming inom EU/EES, vilket innebär att du ringer, skickar meddelanden och surfar (vissa surfbegränsningar kan dock finnas) till samma priser som i Sverige. Andra villkor och priser gäller i länder som inte omfattas av EU:s roamingregler.

Tips! Läs mer om hur fri roaming fungerar och vad som kan vara bra att ha i åtanke i vår guide Använda kontantkort utomlands.

Om kontantkortet över huvud taget får användas utomlands är det viktigt att tänka på att det bara gäller under en begränsad tid, det vill säga under en resa. Ska du vistas i ett annat land under en längre period eller till och med permanent måste du skaffa kontantkort eller abonnemang hos en lokal operatör.

Är kontantkort bättre än abonnemang?

Ja, om du vill ha möjlighet att ändra prisplan från månad till månad efter behov och budget är kontantkort ett bättre alternativ än abonnemang. Men det går inte att säga att det är ett bättre alternativ överlag, utan det beror helt på hur mycket surf man behöver och till vilken slags enhet kontantkortet kommer användas.

Förbrukar du mycket surf varje månad blir ett abonnemang i de flesta fall mer prisvärt i längden, och eftersom det är fler operatörer som erbjuder abonnemang finns det fler alternativ att välja mellan. Med abonnemang behöver du inte heller tänka på att fylla på en prisplan varje månad, utan det löper bara på så länge du fortsätter betala.

Vanliga frågor om kontantkort

Kan man beställa kontantkort utan att ange personnummer?

Nej, nu är det lag på att alla kontantkort ska registreras. Det innebär att du måste uppge personnummer i samband med beställningen eller vid registreringstillfället om du gör det i efterhand.

Måste man fylla på kontantkortet varje månad?

Nej, du måste inte fylla på kontantkortet varje månad om du inte planerar att använda det. Däremot har många kontantkort en giltighetstid på 12 månader, vilket innebär att du måste ladda kontantkortet minst en gång per år för att det ska hållas aktivt.

Är kontantkort och simkort samma sak?

Nej, kontantkort och simkort är inte samma sak. Simkortet innehåller information som knyter dig till operatören, och det sätter du i din enhet. Kontantkortet laddar du med en prisplan för att kunna ringa, skicka meddelanden och surfa.

Kan man byta från abonnemang till kontantkort?

Det beror på vilken operatör du har. Hos Hallon ska du kunna byta från abonnemang till kontantkort på Mina sidor. Har du någon annan operatör är det bäst att kontakta kundtjänsten för att ta reda på om det är möjligt. 

Kan man ha BankID på en mobiltelefon med kontantkort?

Ja, du kan ha BankID på din mobil oavsett om du har kontantkort eller abonnemang.

Finns det kontantkort med fri surf?

Ja, det finns kontantkort med fri surf, men med vissa begränsningar. Gäller det kontantkort till mobilen finns det operatörer som erbjuder fri surf i upp till en vecka (1, 3 eller 7 dagar), som en slags ”boost”. Comviq erbjuder även mobilt bredband kontant med fri surf i en hel månad.

Kan kontantkort spåras?

Brottsbekämpande myndigheter spårar ett kontantkort om de till exempel misstänker att kontantkortsägaren är direkt kopplad till eller sitter på information om brott. Och i och med registreringskravet har det blivit betydligt enklare.

Hur fungerar Kontantkort.se?

Här på Kontantkort.se kan du snabbt och enkelt jämföra operatörernas erbjudanden på kontantkort för att hitta det rätta just för dig. När du har hittat ett passande alternativ klickar du dig vidare på knappen Läs mer och hamnar då direkt hos operatören.

Kostar det något att använda Kontantkort.se?

Nej, att jämföra kontantkort på Kontantkort.se är helt gratis. Vi tjänar pengar genom att förmedla kunder till operatörerna vi samarbetar med.